Verslag Lezing ir. Marijke Samsom

VOORDRACHT VAN MARIJKE SAMSOM OP 4 OKTOBER 2017

Kan je eigenlijk een verslag maken van een voordracht over een boek dat je al gelezen hebt? M.i. kan dat wel als het oordeel over het boek gelijk is aan het oordeel over de voordracht. En dat is hier bijna het geval. Alleen kwam Marijke in haar voordracht nog moediger voor de dag dan in haar boek, want in haar boek levert ze wel dezelfde kritiek op het medische wereldje maar als je dat in een voordracht doet zit er altijd wel een hoorder in het publiek die zich aangevallen voelt en zijn standpunt probeert te verdedigen. Als je mondeling wordt aangevallen weet je niet waarop de aanvaller zich baseert en kan je weinig anders zeggen dan wat de aanvaller zegt lijnrecht in strijd is met de onderzoeksresultaten waarvan je in de literatuur hebt kennis genomen.

Marijke begon met de meeste vermageringsadviezen van medici, diëtisten en voedingsdeskundigen, die hun vakliteratuur niet hadden bijgehouden, gemotiveerd naar de prullenbak te verwijzen. Het is zo simpel: mijd koolhydraten en eet meer verzadigd vet en eiwitten. Daarna ging ze door en noemde vooral de gebruikelijke voedingsadviezen niet alleen vrijwel waardeloos maar ook zelfs schadelijk. Voor de gezondheidsadviezen van overheidsorganisaties zoals De schijf van vijf heeft zij geen goed woord over.

In een verslag kan ik de essentie van haar voordracht niet beter omschrijven dan op de achterflap van haar boek is geschreven:

– Je krijgt geen hartziekten van verzadigd vet, dus eet lekkere roomboter en vooral geen margarine.
– Als dierenliefhebber kan je vegetariër zijn, maar gezonder eten dan niet-vegetariërs doe je niet want vlees is een prima bron van eiwitten.
– De kans op ernstige ziektes kan je door verstandig eten verminderen.
– Gezonde mensen doen er goed aan voedingssupplementen te slikken, vooral vitamine D3 samen met vitamine K2.

Op de achterflap van het boek staat ook een beoordeling van Prof Dr. Schellekens die ik hartgrondig deel: ‘Het boek is een must voor iedereen die zich voor voedsel interesseert en zeker voor medische professionals’.

Als iemand zich afvraagt waarom iemand naar een voordracht van Marijke gaat die haar boek al heeft gelezen kan ik slechts zeggen: Ik wilde wel eens zien hoe zij haar overtuiging mondeling overbrengt. Verder werd haar boek door mijn echtgenote “jouw nieuwe bijbel” genoemd. De schrijfster daarvan wilde ik wel eens in levende lijve zien.

Tot slot gegevens voor hen die Marijke’s opvattingen in detail willen kennen:
Titel: Voeding en Welvaartsziekten
Auteur: Marijke Samsom
ISBN: 978-90-825| 43-0-8
Prijs: €33,00 (excl. €5,-verzendkosten)
Te bestellen via www.fabelfoutvet.nl

René Sieders